Loading...
Gezonde lifestylePersoonlijk

Workout Wednesday: 30 day challenges

Fitgirl

Ik kom vaak genoeg meiden tegen die graag fit willen worden, maar geen idee hebben waar te beginnen. Een abonnement bij de sportschool? Leuk hoor, maar wat doe je daar dan? Of misschien juist geen tijd voor de sportschool (tijd moet je maken, maar toch..). Sommige meiden weten precies wat ze moeten doen op gebied van cardio maar willen graag meer doen met kracht. Maar wat? Ook hoor ik vaak van mensen die tevreden zijn, maar bijvoorbeeld strakkere armen willen, mooiere billen willen of zich zelfverzekerd over hun buik willen voelen… Voor al deze ‘problemen’ zijn 30 day challenges in het leven geroepen. Ik ben zelf een groot fan van Fitgirlcode.com die ook meerdere van deze challenges online hebben gezet. Fit girls, assemble! Vandaag leer ik jullie meer over deze handige manier van trainen en vertel je wat mijn favorieten zijn.

De 30 day challenges vind ik de perfecte manier van een workout die je gemakkelijk en snel ook thuis kunt doen. Voor mij is het een aanvulling op de huidige training die ik volg en doe de challenge op dagen dat ik naar de sportschool ga, in de sportschool, en op dagen dat ik niet ga gewoon lekker thuis. Voor de 30 day challenges is het altijd handig om een (yoga)matje te hebben, en voor sommige challenges heb je ook gewichten nodig.

30 day squat challenge

Bron foto.

De 30 day challenge waar ik ooit mee ben begonnen is de 30 day squat challenge. Booty! Squats zijn eigenlijk voor iedereen goed, maar je moet het wel goed doen. Zoals je op de afbeelding hier boven ziet heb je een schema met hoeveel bewegingen je per dag doet, en welke dag rustdag is. De squat challenge is wat dat betreft het makkelijkst te begrijpen; je doet alleen maar squats. Met andere challenges zijn er vaak 3 of zelfs 4 oefeningen die je elke dag doet. Toen ik de 30 day squat challenge begon (ik denk zo’n 8 maanden geleden), heb ik het een dag of 10-15 volgehouden. Daarna vergat ik het vaak of had ik geen zin meer. Om het goed bij te houden kun je bijvoorbeeld elke dag een melding in je telefoon zetten die je bijvoorbeeld als je wakker wordt of juist gaat slapen herinnerd dat je het nog even doet.

30 day thigh challenge

Bron foto.

De 30 day thigh challenge heb ik van fitgirlcode.com — Deze is extreem goed voor je bovenbenen, en ik voel ‘m ook altijd in mijn billen. Okay, altijd, ik ben er net een paar dagen mee bezig. Ik heb besloten elke maand dit jaar een andere challenge te doen. In januari is dat dus de thigh challenge. Hierbij doe je drie verschillende oefeningen en heb je op elke vierde dag een rustdag. Alleen het doen van de thigh challenge zal je na 30 dagen vast geen superstrakke benen geven, maar als aanvulling op je training (met een regelmatige ‘leg day’) zal zeker effect hebben! Ik zal jullie na deze 30 dagen nog even op de hoogte houden van mijn bevindingen!

30 day booty challenge

Bron foto.

De 30 day booty challenge wordt mijn volgende challenge. In februari ga ik flink de billen trainen! De booty challenge zorgt voor mooie volle billen, en is ook voor je benen goed. Je doet drie verschillende oefeningen; jumping squats, jumping lunges en donkey kicks. Hoe je dit uitvoert kun je terug zien op fitgirlcode. Er zullen vast op youtube meerdere filmpjes zijn die je deze oefeningen laten zien! In combinatie met de booty challenge kun je ook de squat challenge doen – voor als je hardcore kunt gaan. Ik kan alleen wel aanraden niet té hard te gaan, als je het schema volgt heb je een mooie opbouw naar het eindresultaat en is het beter vol te houden. Als je wél meer kunt en wilt kun je meerdere challenges tegelijk doen. Zorg wel dat rust dag ook echt rust dag blijft.

30 day ab challenge

Bron foto

De 30 day ab challenge vind ik persoonlijk een van de zwaarte die er is. Wederom van fitgirlcode geplukt! Je doet crunches, hip raises, leg raises en moet planken. Ouch! Ik ga deze zeker dit jaar nog proberen, maar waarschijnlijk wanneer ik zelf iets fitter ben. Je werkt hier duidelijk aan je buik en het doel zijn ‘abs’ dus buikspieren. Het zijn allemaal kracht oefeningen, dus verwacht niet dat je van een 30 day ab challenge 20 kilo kunt afvallen. Je wordt er wel een stuk strakker van en als je al goed op weg bent kun je hier zelfs wat zichtbare buikspieren van krijgen. Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van andere die de ab challenge wel doen of hebben gedaan!

30 day arm challenge

Bron foto.

Last but not least (en zeker niet de enige 30 day challenge die er nog te vinden is) is de 30 day arm challenge. Hierbij train je, uiteraard, je armen. Hierbij is een gewicht van belang. De fitgirls gebruiken kettlebells, maar je kunt ook andere soort gewichten gebruiken, wat jij prettig vindt, maar niet te licht. Lichte gewichtjes kunnen goed zijn om mee te beginnen, maar als je echt spieren wilt trainen en je grenzen op wilt zoeken dan moet je gewoon wat zwaarder gaan. De arm challenge zal ik dit jaar ook gaan doen, waarschijnlijk na de booty challenge. Mooie aanvulling op mijn huidige training want ik heb regelmatig een leg day, maar ook regelmatig een arm day. Dan doe ik wat cardio activiteiten in de sportschool en train ik mijn armen met verschillende apparaten.

Voor als je niet zeker weet hoe alle opdrachten moeten, dan moet je deze gewoon even opzoeken op youtube of op fitgirlcode.com — die hebben ook handige filmpjes en gif-jes. Zorg in ieder geval dat je goed weet hoe je de oefeningen doet, want alleen dan hebben ze effect. Maak het ook geen excuus om het niet te doen; vraag desnoods hulp. De challenges zijn ervoor op je een dagelijkse houvast te geven en te zorgen dat je elke dag wat beweging hebt. Het is een mooie aanvulling op een training in de sportschool of training in de vorm van hardlopen (mits je dit regelmatig doet). Kun je niet alle oefeningen vanwege lichamelijke redenen bijvoorbeeld, doe ze dan ook niet. Desnoods maak je een eigen 30 day challenge waarbij je een paar buik oefeningen en een paar been oefeningen doet bijvoorbeeld! Zorg in ieder geval voor motivatie, en blijf bezig! Als het nodig is zet je een melding in je telefoon om je te herinneren. De challenges duren niet langer dan een paar minuten in het beginnen en (ik gok) niet meer dan een half uur aan het eind. Is het eind too much? Dan splits je het gewoon op!

Doe wat je kunt, maar zoek wel je grenzen. Ik doe elke maand een nieuwe challenge, wie doet er mee?

4 comments
  1. Workout Wednesday: Krachttraining voor vrouwenBeautyblog| MaximeKimberley.com | Beauty & Fashion | Reviews | Persoonlijk

    […] Als je krachttraining gaat doen doen is het verstandig verschillende dagen in te delen. Als ik drie keer per week ga doe ik de ene dag benen/billen, de andere dag armen, en de laatste dag buik. En zijn namelijk voor alle spiergroepen verschillende apparaten en oefeningen (die je ook makkelijk online kunt opzoeken en soms zelf ook thuis kunt doen, denk bijvoorbeeld aan de ab challenge). […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.