Loading...
Gezonde lifestylePersoonlijk

Workout essentials

Fit girl quote

In mijn artikeltje van gisteren wilde ik niet in gaan op wat mijn voornemens voor 2015 zijn. Misschien toch wel. Een beetje dan. Ruim een jaar nu, sta ik ingeschreven bij Your Health in Arnhem. Dat is een sportschool waar ik lekker makkelijk met mijn studentensportpas gebruik kan maken van alle faciliteiten. Ik heb maandenlang ontzettend mijn best gedaan 2-3 keer per week te sporten, maar zwakte de laatste tijd wat af. Nu is dat klaar! Sinds een week of twee ben ik weer hardcore in de gym te vinden en daar vertel ik vandaag meer over. Heb jij een work out / afvallen / training ook als goed voornemen voor 2015? Dan lees je hieronder wat je nodig hebt om goed van start te gaan!

Okay, het moge duidelijk zijn dat een van mijn voornemens vaker naar de gym gaan is. Ik beken ook maar meteen; ik wil heel graag afvallen. Ik beken ook maar meteen; als ik niet afval, vind ik dat ook prima. Ik wil vooral gewoon gezond en fit zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je begrijpt dat ik geen professional ben in dit vak. Ik vertel over mijn mening en ervaringen en daar kunnen uiteraard geen rechten aan ontleend worden. Enjoy!

Nike sportschoenen

1. Goede sportschoenen

Of je nou een rondje wilt hardlopen, een wekelijkse ‘legday’ wilt doen in je sportschool, aan yoga of body balance doet; zorg altijd dat je goede schoenen hebt. Die heb je eigenlijk al nodig als je dagelijks naar school of werk loopt. Goede sportschoenen zorgen ervoor dat je langer door kunt gaan en de spieren in je voeten/benen beter ondersteund worden. Heb je kapotte schoenen, te kleine schoenen of onjuiste schoenen (lees: all stars als je gaat hardlopen, voetbalschoenen als je op de loopband staat) dan is de kans dat je pijn krijgt, blessures krijgt, of sneller geen zin meer hebt ontzettend groot. Er zijn veel goede en leuke sportschoenen te vinden in winkels en online shops. Ik heb zelf een paar Nike Flex hardloopschoenen en die zijn erg fijn. Ik zeg altijd ‘ze lopen als wolkjes’. Bij Aktiesport is nu veel korting te vinden op Nike sportschoenen, dus kies de juiste maat en GAAN!

2. De juiste outfit

Voor iedereen is de juiste outfit iets anders, maar hier geldt het zelfde als bij de schoenen. Zit je lekker in je kleren, dan kun je makkelijker langer door sporten. Ik draag zelf graag strakke sportkleren omdat ik bijvoorbeeld bij een losse joggingbroek snel duf word. Het kan natuurlijk ook dat je je veel prettiger voelt in een los shirt, of dat is misschien handig bij de training die je doet (dans work outs bijvoorbeeld), dan moet je daar voor kiezen. Het gaat er om dat je je prettig voelt en niet druk hoeft te maken om hoe je er uit ziet. Gewoon gaan. Kies dus wederom de juiste maten en sportkleding is best iets waar je in mag investeren. Dit geld voor de dames ook ab-so-luut (!!) voor een sportbeha.

3. Een waterfles, handdoek, oordopjes…

Ontzéttend belangrijk is dat je jezelf goed blijft hydrateren tijdens het sporten. Uitdroging is ongezond voor je lichaam en zorgt er bij mij voor dat ik erge hoofdpijn krijg en soms zelfs migraine. Er is geen moment op de dag dat ik zoveel water drink, als tijdens het sporten. Er gaat altijd zo’n 1 á 2 liter doorheen in 1 á 2 uur. Ook hier geldt weer: het zorgt er voor dat je langer door kunt gaan. Neem altijd water mee. Punt. Er zijn genoeg locaties online en in de winkels waar je goede waterflessen kunt kopen. Maak het dus leuk én handig voor jezelf!

De titel van punt 2 zei naast waterflessen ook een handdoek en oordopjes. De handdoek is eigenlijk in elke sportschool een verplichting en is ook gewoon fijn om bij je te hebben. Ga ja hardcore? Dan zul je goed gaan zweten, en dat mag best zo nu en dan even afgeveegd worden. Ook gebruik ik de handdoek om over de apparaten te leggen zodat ik niet met mijn handen aan dingen hoef te zitten waar die dag al 50 mensen aan gezeten hebben. Bijvoorbeeld. In elke sportschool hangt wel een fles met reiniger en papierdoekjes waar mee je de apparaten kunt schoonmaken, maar toch. En oordopjes spreekt uiteraard voor zich; kies de juiste muziek die jou motiveert door te zetten en sluit je af van de rest om je heen. Bij mij werkt het altijd mijn eigen gekozen muziek te luisteren en me zo te focussen op mijn work out in plaats van de andere mensen en activiteiten om mij heen.

30 day thigh challengeBron foto.

4. Een schema en een doel

Een fout die veel mensen maken is het gaan sporten zonder doel of schema. Een schema is voor niemand verplicht maar helpt je bij een effectieve work out. Je kunt natuurlijk gewoon de sportschool in gaan, vijf verschillende dingen doen en stoppen als je geen zin meer hebt. Maar op die manier heb je snel geen zin, zoek je voor excuses om weer naar huis te kunnen en heeft je work out geen nut. Ik heb zelf een routine gekozen in de sportschool en probeer dat wekelijks iets omhoog te brengen. Zo doe ik bijvoorbeeld altijd de ‘legpress’ in de sportschool en hang er met elke work out net iets zwaardere gewichten aan. Ik moet momenteel opnieuw opbouwen, maar begon vorig jaar bij 3 x 20 x 65 kg en behaalde op een gegeven moment 5 x 20 x 100kg! Dat maakt een oefening leuker omdat je vooruitgang ziet en je dus goed voelt over jezelf. Dat zelfde doe ik met lopen. Ik begin mijn work out met 20 minuten lopen, en als ik er zin in heb doe ik daar 10 minuten bovenop. Elke week doe ik de helling van de loopband iets omhoog dat de work out net iets zwaarder, maar wel haalbaar maakt. Ik zoek mijn eigen grenzen op en probeer ze te verleggen.

Bepaal van te voren wat je in de sportschool gaat doen, vraag desnoods om deskundig advies, en hou je er elke keer aan. Op een gegeven moment zul je merken dat het makkelijker gaat en je iets zwaarder kunt gaan. Een schema helpt bij een routine die ervoor zorgt dat je niet verdwaald raakt in je work out en je dus altijd iets te doen hebt zonder te twijfelen. Een hard doel is ook fijn (bijv. over 2 maanden wil ik 5km kunnen hardlopen, of over 2 weken wil ik de legpress weer op 100kg doen) zodat je iets hebt om naar te streven en dus iets hebt om je best voor te doen.

5. Een sportbuddy

Wat je ook gaat doen; het is makkelijker met zijn tweeën. Ik weet dat sommige mensen graag alleen trainen, en ik kan dat ook prima. Maar als je iemand hebt met dezelfde motivatie of doelen als jij, dan is het makkelijker en leuker. Ik weet uit ervaring dat je snel kiest voor excuses om toch maar niet naar de sportschool te gaan: het regent, het is te ver fietsen, de bus komt pas over een half uur, ik heb een beetje hoofdpijn, het is koud buiten, ik moet nog iets voor school doen (wat je uit eindelijk toch niet doet). De lijst is eindeloos en ik heb ze allemaal gehad. Maar maak je een afspraak met je sportbuddy, dan hou je je daar vrijwel altijd aan. Je stelt immers niet meer alleen jezelf maar ook een ander teleur. Vaak is het ook gezelliger omdat je tussendoor wat kunt praten of samen nieuwe apparaten kunt uitproberen. Denk er alleen wel aan dat je in een omgeving bent waar iedereen aan het sporten is, en je er dus geen dolle boel van moet maken!

Work out essentialsBron foto.

6. Een paar beauty essentials (voor man en vrouw)

Ik ga vrijwel altijd compleet make-up loos naar de sportschool, ik vind het gewoon niet nodig. Zo nu en dan doe ik alleen mascara op, maar dat is het dan ook echt. Toch zijn er een paar beauty essentials die ik altijd mee neem naar de gym. Ten eerste is het voor mensen met lang haar belangrijk een elastiekje mee te nemen, sporten met los haar is een drama dus doe er een staat of knot in. Daarnaast is het ook fijn om toch wat deodorant te gebruiken naar je work out. Ik douche nooit in de sportschool, maar ben zo thuis en douche daar. Als je schoon bent zal je zweet ook niet zo gauw stinken, maar een lekker luchtje na de work out is nooit verkeerd. Heb je een keer een dag dat je meer oefeningen voor je armen doet, dan kan het zijn dat je handen pijn doen of wat droog aan gaan voelen. Een handcrème is de oplossing! Masseer je handen lekker met een crème na de work out, verzorging van je lichaam na inspanning is echt belangrijk. Daarover gesproken, er zijn verschillende crèmes die je kunt gebruiken voor je spieren. Die kunnen na een intensieve work out wel wat ontspanning gebruiken. Vaak zijn crèmes die je huid warm aan laten voelen daar prettig voor. Neem die ook mee als je van plan bent hard te gaan, even insmeren in de kleedkamer is net zo makkelijk!

Nou, en mocht je toch in de sportschool een douche nemen, dan lijkt het me duidelijk dat een douche gel een must is. Zorg ook voor slippers, want je weet nooit wie daar nog meer gestaan heeft.

7. Een app op je telefoon

Ik schreef al eens eerder over de MyFitnessPal app, waarin ik mijn voeding en beweging bijhoudt. Van dat soort apps zijn er nog veel meer en die maken het sporten (en eten) net iets leuker en meer verantwoord. Je kunt je voortgang makkelijk bijhouden en opslaan op hoeveel gewicht je welk apparaat deed. MyFitnessPal vind ik vooral leuk om bij te houden hoeveel ik nou eigenlijk eet en mezelf er aan te herinneren voldoende te drinken. Ook in die app kun je een doel stellen en je zo houden aan je max. aantal calorieën en bijhouden hoeveel procent je voeding uit koolhydraten/eiwitten/vetten bestaat.

8. Proteine shakes?

Ik zal absoluut niet zeggen dat proteine shakes voor iedereen een must zijn, hoewel ik wel denk dat ze voor iedereen een goede aanvulling zijn op het huidige eetpatroon en zeker effect kunnen hebben mocht je echt gaan sporten. Ik til mijn motivatie naar een nieuw level dit jaar, en begin met proteineshakes. Ik heb online research gedaan naar verschillende eiwitten en de verschillende producten daarvoor en zodoende heb ik twee potten proteine poeder besteld. Met smaakjes. Een vriendin van mij raadde aan ’s ochtends kwark als ontbijt te nemen, daar kun je namelijk ook een schepje proteine poeder bij doen. Als je dit dan mixt met fruit in een blender heb je een heerlijke breakfast shake. Voor na het sporten zijn de shakes (die je al kunt maken met alleen het poeder en water (ik ben geen voorstander van melk)) ook erg geschikt omdat ze helpen bij spier opbouw.

Hierover later eventueel meer, want ik ga er dus de komende weken gebruik van maken! Mocht je je gezondheid, fitness en work out ook zo serieus nemen, dan kun je hier zeker ook even onderzoek naar doen.

Jawbone UP24

9. Een beloning

Last but not least; een beloning. Ik ben een groot voorstander van beloningen. Vooral omdat ik ze regelmatig aan mezelf geef. Soms is het behalen van een doel alleen al een beloning en ben je daarmee tevreden. Soms heb je net iets extra’s nodig om je te motiveren je doel te halen, en dan kun je er een beloning aanhangen. Er is vast een item (sport gerelateerd of niet) dat je graag wilt hebben. Stel een doel en spreek met jezelf af dat je het aan jezelf geeft wanneer je je doel haalt. Denk er wel aan dat de beloning gelijk moet staan aan de activiteit en je dus niet jezelf een sporthorloge van 200 euro geeft als je een maand gesport hebt en een kilometer harder loopt dan daarvoor. Je moet ervoor werken!

Ik heb zelf nog geen doel voor ogen, misschien dat ik het een bepaald aantal kilo afvallen maak. Als ik dat haal wil ik graag de Jawbone Up24 voor mezelf kopen. Miss Lipgloss heeft ‘m ook en schreef daar een duidelijk artikel over: hier.

Alrighty then. Meer dan 2000 woorden en een hoop tips verder, dit was niet mijn bedoeling; zo uitgebreid. Maar ik hoop dat je er wat aan hebt! Ik hoor het graag als mensen dit jaar ook (meer) gaan sporten en zeker ook wat jouw tips en trucs zijn. Beloon je jezelf ook? Heb je een specifieke routine? En gebruik je misschien ook proteine poeder? Deel je verhaal! 

13 comments
  1. Claudia

    Super goede tips! Het probleem met een sportschool vind ik alleen dat je alles zelf moet doen. Ik ben niet zo goed in het bedenken van sportschema’s. Dus doe ik de groepslessen maar 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.