Loading...
FoodGezonde lifestyle

Wat hebben een vitamine D tekort en alcohol met elkaar te maken?

Vitamine D tekort

Dat alcohol niet bepaald gezond voor je lichaam is, dat wist je vast al. Maar wist jij ook al dat alcohol ervoor zorgt dat jij sneller een vitamine D tekort hebt? Misschien sta je er niet zo bij stil, maar eigenlijk heeft je lichaam alle vitamines echt nodig om goed te functioneren. Een vitamine D tekort kan daarom zorgen voor (extreme) vermoeidheid en daar wordt natuurlijk niemand gelukkig van. Tevens kan een tekort ook zorgen voor slappe spieren, een hoge bloeddruk en concentratieproblemen. Voordat je denkt dat je allerlei ziektes hebt; laat je bloed eens testen bij de huisarts. Die weten al snel of jij een vitamine D tekort hebt, of het misschien aan iets anders ontbreekt. Wil je weten hoe jij zelf een gezonde lifestyle kunt behouden? Ik geef je tips!

Vitamine D tekort

Wat heeft alcohol hiermee te maken?

Het drinken van alcohol verstoort jouw vitamine D metabolisme, dat zorgt dus al snel voor een minder goede opname en een tekort. Tevens kan alcohol zorgen voor overgewicht en ook dat leidt tot een tekort. Vitamine D wordt namelijk opgeslagen in vet. Maar als jij overgewicht hebt, is de hoeveelheid vitamine D in verhouding natuurlijk lager, waardoor je ook sneller vermoeid wordt. En zo wellicht ook minder makkelijk iets aan jouw overgewicht kunt doen. Een vicieuze cirkel dus!

Vitamine D tekort

Hoe vul je je vitamine D tekort weer aan?

Natuurlijk is een vitamine D tekort nog niet het einde van de wereld. Stel je voor! Gelukkig maakt je lichaam vitamine D3 zelf aan, dat gebeurt in de huid en wordt gestimuleerd door UV-straling. Daar is een half uurtje in de zon dus erg goed voor. Omdat wij in Nederland al relatief weinig zon-uren hebben, hebben veel mensen (ook zij die geen of weinig alcohol drinken) al gauw een tekort. Voor de meeste mensen is het dus een aanrader hier extra op te letten en daarvoor kun je de volgende dingen doen:

 • Vitamine D tabletten/capsules slikken
 • Meer dierlijke voedingsmiddelen eten
 • Vaker kiezen voor vette vis

Niet alleen in de menselijke huid, ook in de dierlijke huid wordt vitamine D3 aangemaakt. Daarom komt in dierlijke voedingsmiddelen meer vitamine D voor. Voor zij die vegetarisch eten is het daarom ook een goed idee vitamine D tabletten of capsules te slikken. Zelf gebruik ik graag de visolie capsules met Vitamine D3 van Body&Fit.

Vitamine D tekort

Weetje

Een vitamine D tekort kan zelfs depressie stimuleren, het is dus niet zo vreemd dat mensen last krijgen van een ‘winter depressie’. Dat komt omdat zij een tekort aan vitamine D hebben door het gebrek aan zonlicht.

2 comments
 1. Albrechtje

  Ik heb het gevoel dat ik een vitamine D tekort heb, dus deze ben ik gaan slikken. Verder slik ik ook elke dag ijzer, vitamine B12, vitamine c, en magnesium bij. Is het geen probleem om deze samen te slikken? Soms slik ik er ook nog visolie en valeriaan bij.

  1. MaximeKimberley

   Ik heb wat dat betreft geen medische kennis en weet dus niet wat je wel en niet samen ‘mag’ gebruiken. Voor dat soort dingen kun je altijd het beste je huisarts raadplegen, of een homeopaat. Die kunnen jou ook vertellen welke stoffen je waarschijnlijk te weinig of juist te veel hebt. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.