Loading...
MindSoul

Tips tegen stress die iedereen kan toepassen

Tips tegen stress

Pieker je vaak? Zit je regelmatig niet lekker in je vel? Heb jij erg veel last van bijvoorbeeld PMS of andere stemmingswisselingen? Dan zijn tips tegen stress altijd welkom, om toch een gezonde lifestyle te kunnen creëren. Iedereen zal je weer andere adviezen geven, maar ik hoop dat je zelf een selectie kunt maken van tips die voor jou bruikbaar zijn. Mocht je daarom zelf nog andere tips tegen stress hebben, laat het mij dan zeker weten! Dat ik op het moment van schrijven amper 25 jaar levenservaring heb, neemt niet weg dat ik mijn dosis stress dubbel en dwars heb gehad de afgelopen jaren. Daar heb ik veel van geleerd en momenteel leef ik behoorlijk stressvrij. Dat is zo prettig, dat ik het iedereen toewens. Wil jij de korte versie? Onderaan dit artikel staat een korte samenvatting van de tips die ik geef.

Tips tegen stress

Hoe ik stress vermijd

Zelf heb ik het vermijden of verminderen van stress vooral geleerd uit boeken en door ‘trial & error’. Stress kan door allerlei factoren ontstaan en erger worden. Dit houdt in dat het niet alleen “tussen je oren” zit, maar ook beïnvloed kan worden door je omgeving, je voeding, je frequentie van bewegen en allerlei andere dingen die je wellicht in je lichaam stopt. Het (stress)hormoon cortisol speelt daarbij de hoofdrol, maar daarover zal ik je in een ander artikel meer vertellen.

De belangrijkste tip tegen stress die ik voor je heb, is het luisteren naar je lichaam (of het leren daarvan). Uit ervaring weet ik dat je lichaam en geest niet altijd zo goed met elkaar in verbinding staan en daardoor wil je lichaam nog wel eens doorgaan terwijl je geest al rust nodig heeft bijvoorbeeld. Het leren luisteren naar mijn lichaam heb ik zowel gedaan door middel van therapie als door het lezen van boeken die mij bijzondere inzichten hebben gegeven. Ook over deze boeken zal ik binnenkort nog een artikel schrijven!

Tips tegen stress

Mijzelf leren kennen

Doordat ik nu beter weet wat zowel mijn lichaam als mijn geest wil, kan ik mijzelf sneller tot een halt roepen. Het afgelopen jaar heb ik mijzelf ook een stuk beter leren kennen en nu weet ik wat ik wel en niet aan kan. Zo zijn bijvoorbeeld 2 (langdurige) sociale afspraken op 1 dag veel te veel en heb ik voldoende dagen per week nodig dat ik even helemaal niets moet / niemand zie etc. Daarnaast werkt een onprettige omgeving ook erg nadelig voor mij. Dan heb ik het over een negatieve sfeer, een onopgeruimde of vieze ruimte, in gezelschap zijn van vervelende of teveel mensen, of te veel lawaai (en andere prikkels). Maar wat zijn dan die tips tegen stress, om stress ook echt te verminderen of vermijden?

Tips tegen stress

De tips tegen stress die jij ook kunt toepassen

Er zijn tientallen, al dan niet honderden dingen, die jij kunt doen om stressvrij te leven. Een belangrijke daarvan is om zo vaak mogelijk de keuze maken waarvan jij het meest gelukkig wordt. Doe niet zo vaak dingen om anderen te ‘pleasen’ als jij er zelf helemaal geen zin in hebt. Je hoeft dit niet tot het asociale af door te zetten natuurlijk, maar als jij met een vriendin hebt afgesproken maar daar eigenlijk te moe voor bent, moet je dit gewoon eerlijk mededelen en de afspraak afzeggen. Een andere tip, die wel wat ‘doorzetten’ vereist is het afronden van dingen. Als jij telkens klusjes laat liggen of maar half afmaakt, zal de lading daarvan in je achterhoofd opstapelen. Als jij even je tanden erin zet en de taak afrondt, zul jij daarna tevreden zijn en hoef je er ook niet langer over na te denken!

Prikkelarme zone

In het verlengde daarvan heb ik zelf ook gemerkt dat een opgeruimd huis of kamer een stuk beter werkt om tot rust te komen en minder gestrest te voelen. Zelf ben ik echt iemand die schoonmaken geen probleem vindt en dan ook bijna altijd een schoon huis heeft. Dat geeft mij rust! Hierdoor is dit een ‘prikkelarme zone’. Als je erg moe of gestrest bent, is het verstandig jezelf bloot te stellen aan zo min mogelijk prikkels. Wil jij aan het werk, maar is het te druk? Probeer dan thuis of op een flex plek te werken. Wil jij met een vriendin afspreken? Kies dan een rustig park of cafe, waar weinig lawaai is en niet veel mensen zijn. Zo min mogelijk prikkels houdt voor mij ook in dat ik niet continu gestoord wil worden door vrienden en familie, hoe veel ik ook van ze hou. Daarom heb ik alle push notificaties op mijn telefoon uitstaan en ook bijna iedereen in whatsapp op ‘mute’ gezet. Ik herkende mij dan ook sterk in het verhaal van Annic, die helemaal geen Whatsapp meer gebruikt!

tips tegen stress

Samenvatting

Om een lang verhaal kort te maken, heb ik mijn tips tegen stress op een rijtje gezet voor je:

  • Luister naar je lichaam en stop wanneer het aangeeft moe te zijn
  • Kies voor de dingen die JOU gelukkig maken en wees minder een ‘people pleaser’
  • Rond taken binnen aanzienlijke tijd af
  • Zorg voor een prettig omgeving, vooral thuis
  • Zoek zo min mogelijk prikkels op, om echt tot rust te komen;
  • Geen continu geluid/lawaai, zo min mogelijk mensen, geen (onbelangrijke) notificaties op je telefoon

En last but not least: zorg regelmatig voor een goed verwen momentje! Eet eens iets dat je echt heel lekker vindt, verzorg jezelf iets langer in de badkamer, maak een afspraak bij een massage salon of laat je nagels doen. Jij bent het allerbelangrijkste in jouw leven.

Heb jij nog vragen of ben je op zoek naar meer tips of ervaringen? Laat dan van je horen in de comments of stuur mij een bericht via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.