Loading...
FoodGezonde lifestyle

Recept: Soja proteïne pannenkoeken

Proteine pannenkoeken

proteine pannenkoeken

Als ontbijt, lunch of avondeten… Pannenkoeken kunnen eigenlijk altijd wel! Ik maakte voorheen bijna nooit pannenkoeken want ik vond het altijd zo’n gedoe, maar nu blijkt dat het reuze meevalt! Als je gewoon de juiste ingrediënten in huis hebt kun je makkelijk zelf een pannenkoekmix maken en je eigen proteïne pannenkoeken maken. In dit artikel vertel ik je over de ingrediënten die ik gebruik en waarom ik kies voor (soja) proteïne pannenkoeken.

Proteine pannenkoeken

Waarom soja proteïne pannenkoeken?

De keuze voor soja pannenkoeken had ik al vrij snel gemaakt; ik probeer zo min mogelijk lactose tot mij te nemen. Het is gewoon niet goed voor me en zeker mijn huid lijdt er ontzettend onder. Niet zo’n fan van soja? Dan kun je natuurlijk ook lactosevrije melk gebruiken om je pannenkoeken mee te maken. Maar omdat ik ervoor koos proteïne pannenkoeken te maken, koos ik natuurlijk ook voor soja proteïne. Nogmaals: niet zo’n fan van soja? Dan zijn er alternatieven. Er bestaat bijvoorbeeld ook erwt eiwit, of gewoon ei eiwit. Whey zou ik dan weer minder gauw gebruiken, want: lactose. Bovendien geloof ik dat het gebruiken van wheypoeder voor proteïne pannenkoeken zinloos is; het lost namelijk op door de hitte. Not sure, though! Dus pin me hier niet op vast.

Waarom dus soja proteïne pannenkoeken? Ik geloof dat dit een gezonde(re) variant is van ‘normale’ pannenkoeken, die je bijvoorbeeld maakt met een mix van Koopmans. In ‘mijn mix’ zit geen suiker en geen lactose, precies wat ik nodig had.

Proteine pannenkoeken

In een handomdraai proteïne pannenkoeken

De volgende ingrediënten gebruik ik voor mijn proteïne pannenkoeken:

  • 40 gram havervlokken (op de foto staat de meest goedkope variant, maar biologisch bijvoorbeeld is natuurlijk gezonder)
  • 1 groot ei (maat L, ik heb gemerkt dat M toch net te klein is)
  • 200 ml soja melk (of lactosevrije melk als je dat liever hebt)
  • 1-2 schepjes soja proteïne poeder (afhankelijk van het soort dat je hebt, van deze van Bodylab gebruik ik 20 g)

Met deze ingrediënten maak ik 4-5 medium-sized pannenkoeken. Vaak eet ik er 2 ’s ochtends en 2 ’s middags. Ze vullen prima en het ligt er natuurlijk ook aan wat je erop doet. Wat vers fruit is lekker, maar (suikervrije) appelmoes is ook heerlijk!

Het maken ervan is natuurlijk vrij simpel en logisch: ik doe alle ingrediënten in de blender en mix het tot het een mooie gladde substantie heeft. Ik verwarm een pannetje alvast voor op middelhoog vuur en laat wat kokosolie smelten. Hier giet ik dan één voor één wat van de mix in en wacht geduldig tot 1 kant mooi goudbruin gebakken is. Dan keer ik de pannenkoek om en laat ik de andere kant bakken, zonder dat het pannetje nog op het vuur staat. Zo blijft de binnenkant van de pannenkoek lekker zacht.

Uitgaand van 2 pannenkoeken (dat is namelijk gangbaar voor een ontbijt of lunch (je kunt de overigen later nog wel warm maken!)) krijg je het volgende binnen: 196 kcal, 14 gram koolhydraten, 4 gram vet en 18 gram eiwit. Je maaltijd heeft dan voor 44% uit proteïne bestaan, 22% vet en 34% koolhydraten, zonder een topping uiteraard. Best netjes, dacht ik zo.

Proteine pannenkoeken

Mijn mening over de proteïne pannenkoeken

Ik vind de pannenkoeken heerlijk! Daarom eet ik ze gerust 2 of 3 keer in de week ’s ochtends als ontbijt. Natuurlijk vind ik ‘echte’ pannenkoeken lekkerder, waarschijnlijk omdat daar suiker of een zoetstof in zit. En eerlijk is eerlijk, ik moest een beetje wennen aan de ‘soja smaak’. Maar eenmaal gewend wil ik niet meer anders! Op vrije dagen maak ik met alle liefde een paar proteïne pannenkoeken ’s ochtends, zonder dat het veel tijd kost.

Welke topping is jouw favoriet voor pannenkoeken? En wil je weten hoeveel kcal/proteine/koolhydraten/vetten je binnenkrijgt inclusief deze toppings? Gebruik dan de MyFitnessPal app! Ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.