Loading...
Gezonde lifestyle

Healthy Lifestyle: Waarom het Whole30 dieet onhaalbaar is

Whole30

4 Zondagen lang zal Brechtje, studente journalistiek, je tips en tricks bieden op gebied van een gezonde levensstijl. In deel 3 vandaag gaat het over het Whole30 dieet en waarom het (voor Brechtje) onhaalbaar is.

Wie vaak op Instagram zit, kan het niet ontgaan zijn dat er steeds meer gesproken wordt over het Whole30 Project. Een bizar streng dieet, of eigenlijk een levensstijl, waar duizenden mensen door in de ban zijn. Het is een manier van eten gebaseerd op het holbewonersdieet, maar dan nog veel strenger. Om te zien waar alle ophef nu over gaat, heb ik een week geprobeerd me aan deze strenge leefwijze te houden. Eigenlijk is het een project van 30 dagen, omdat je dan de beste resultaten behaalt en ook echt een gezonder gevoel zou moeten krijgen in je lichaam. Nu was ik echt van plan om het een maand vol te houden, eerlijk waar, maar ben ik gewoon afgehaakt na een week. Onhaalbaar, als je het mij vraagt.

Terug naar de oorsprong

Het Whole30 Project lijkt op het holbewonersdieet, maar gooit nog meer voedselgroepen overboord dan bij dat dieet het geval is. Om een duidelijker beeld te geven, het holbewonersdieet dankt haar naam aan het feit dat je eigenlijk alleen probeert producten te eten die onze verre voorvaders ook aten. Dus geen bewerkt voedsel en veel biologisch, en met name vlees, vis, noten, bonen, zaden en fruit. Deze levensstijl wordt ook wel paleo genoemd.

Whole30

Wat is dan Whole30?

Whole30 is bedacht door twee Amerikaanse zusters, Melissa en Dallas Hartwig. In 2009 schreven zij samen ‘It starts with food’, de bijbel voor de Whole30 aanhangers. Waar je bij het holbewonersdieet voornamelijk bewerkt voedsel weglaat, gooien de zusjes Hartwig ook nog alle soorten bonen uit het dieet, alle soorten suiker (dus ook natuurlijke suikers), erwten, linzen, pindanoten, granen, zuivel, alle vormen van soja, witte aardappels, alcohol, carrageen, mononatriumglutamaat en sulfiete. Vooral die laatste drie zeggen je waarschijnlijk niet zo veel maar ik kan je vertellen dat het nogal een uitdaging is om een lekker maaltje te maken als deze producten van je lijstje geschrapt moeten worden.

Wat gelukkig(?) wel mag

Je moet toch eten, dus niet alle voedselgroepen zijn verboden bij Whole30. Je mag vlees, zeevruchten, vis, groenten, eieren, kokosmelk, geklaarde boter, fruit, noten, zaden, olie en azijn eten. Gelukkig, want niks is lekkerder dan een kopje zaden en azijn als je op de bank gaat hangen met een film op. Onmogelijk dieet? Dat denk ik ook.

Waarom dan Whole30?

De voordelen zijn wel duidelijk te zien. Deze manier van leven zorgt dat je minder conserveermiddelen en onechte stoffen binnen krijgt. Je stofwisseling verandert en je krijgt op ten duur volgens het boek zelfs minder behoefte aan snoepen. De ‘kuur’ van dertig dagen dit dieet zou de ideale manier zijn om je lichaam te reinigen en je immuunsysteem een opkikker te geven.

Whole30

Waarom het toch niet werkt (voor mij)

Als mensen zo kunnen leven dan moeten ze dat vooral doen want ik geloof best dat het gezonder is dan mijn kant-en-klaar-maaltijd met snelle salade. Maar het is gewoon niet te doen. Ik stond een half uur langer in de supermarkt dan normaal omdat ik geen idee had hoe ik met deze ingrediënten toch een lekkere maaltijd op tafel moest zetten. Het is ook een stuk duurder, want de voedselgroepen die je mag eten en die je ook daadwerkelijk een vol gevoel geven (noten, vlees, vis) zijn gewoon duurder dan ‘slecht’ voedsel. Je kan nooit bij iemand anders eten (of je bent die zeikerd die van alles niet mag hebben), en je kan niet lekker ergens gaan lunchen of uit eten met vriendinnen. Je moet je hele levensstijl aanpassen en dat ook zo houden, anders val je weer terug in je oude patronen. Want na een week dit dieet, heb ik een extra zak chips open getrokken.

Zou jij dit dieet aankunnen?

Auteur: Brechtje van Dam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.