Loading...
BodyFoodGezonde lifestyle

Het keto dieet: mijn ervaring met een koolhydraatarm dieet

keto dieet

 

Met de hulp van een diëtist ben ik flink aan het afvallen door middel van een koolhydraatarm dieet. Wanneer je denkt aan dit dieet, zul je vast denken aan een heel streng dieet. Rigoureuze veranderingen en weinig eten. Dat is echter helemaal niet waar! Ik ben met het keto dieet begonnen, dat is een andere naam voor een koolhydraatarm dieet, omdat het lichaam ‘in ketose’ gaat. In dit artikel vertel ik je meer over wat een koolhydraatarm dieet nou precies is, wat ik wel eet maar ook wat ik niet eet en hoeveel ik afval met dank aan dit dieet. Denk eraan dat ik dit dieet volg onder begeleiding en ik zelf geen deskundige ben. Dit artikel schrijf ik puur uit ervaring!

keto dieet

Wat is het keto dieet?

Het ‘keto dieet’ is een andere naam voor het ketose dieet. Ketose is waarin je lichaam verkeert, wanneer er veel meer ketonen aanwezig zijn in het lichaam. Op het moment dat je in ketose bent, schakelt het lichaam over op vetverbranding in plaats van het verbruiken van glucose uit koolhydraten. Hoe is dat mogelijk? Eenvoudig! Je neemt zodanig minder koolhydraten in, dat je lichaam de energie behoefte daar niet meer uit kan halen (je haalt dus geen ‘energie’ uit ‘suiker’). Omdat je lichaam natuurlijk wel moet functioneren en energie nodig heeft, wordt dit uit vet gehaald. Met name de opgeslagen vetreserves. Die zijn bewaard voor dit soort situaties (denk aan ‘vroeger’, toen het lichaam alle vetten nog moest bewaren voor het geval er een strenge winter zou zijn en er geen vlees gevonden kon worden bijvoorbeeld). Hoe dan ook, dit is wat je wilt, wanneer je wilt afvallen. Je lichaam gaat de vetreserves aanspreken waardoor je dus flink vet gaat verbranden, zodoende val je af en wordt je vetpercentage lager.

Denk eraan dat de ene ‘koolhydraat’ de andere niet is; koolhydraten uit groenten zijn ‘meervoudige’ koolhydraten, die komen langzaamaan vrij in het lichaam en behouden daarmee een stabiele bloedsuikerspiegel. Koolhydraten uit bijvoorbeeld brood of pasta zijn enkelvoudig en die komen snel vrij in het lichaam, zodoende zorgen ze voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit leidt tot extra aanmaak van insuline en daarmee en sneller honger gevoel.

Keto dieet

Wat ik eet en wat ik niet eet

Wat je voornamelijk moet vermijden bij een koolhydraatarm dieet, zijn bewerkte producten. Natuurlijk zijn er ook producten die bewerkt zijn en die je juist kunt eten, maar in dit geval bedoel ik met bewerkte producten bijvoorbeeld pasta, koekjes, limonade/frisdranken. Er is ontzettend veel dat je binnen het keto dieet gewoon kunt eten. Dit zijn voornamelijk vlees/kip en visproducten, groenten, noten en zuivel. Zelf vermijd ik zuivel zo veel mogelijk, omdat ik merk dat mijn lichaam slecht reageert op lactose. Wil jij tijdens een koolhydraatarm dieet wel zuivel blijven eten? Dat kan! Maar let er dan op dat je pure producten gebruikt. Kaas kan bijvoorbeeld, kwark ook. Maar geen vanille/aardbeien/ wat dan ook – kwark of yoghurt. Dat is weer bewerkt en daar zijn veel suikers aan toegevoegd. Het belangrijkste is dat je labels controleert op de koolhydraten die het bevat.

Zelf ben ik veel bezig met het registreren van mijn voeding, dat doe ik in de MyFitnessPal app. Daarmee houd ik ook mijn calorieën bij en weet ik direct hoeveel koolhydraten/vetten/eiwitten producten bevatten aan de hand van mijn portie. Inmiddels weet ik wel welke producten ik ‘guilt-free’ kan eten en wat ik aan me voorbij moet laten gaan. Binnenkort zal ik mijn eetschema koolhydraatarm dieet online zetten!

Keto dieet

Opbouw eten

Mijn opbouw ziet er voornamelijk zo uit: ontbijt met eieren en een vlees/kip product, vaak met groenten. Middag eten bestaat voornamelijk uit groenten (salades) met een vlees/vis product. Avond eten bestaat uit een stuk vlees/kip/vis en een grote portie groenten. Als tussendoortjes eet ik noten, pure chocolade (85%, als toetje bijvoorbeeld) en een kleine portie fruit. Fruit bevat veel koolhydraten die snel vrij komen in het lichaam, dat wil je eigenlijk vermijden omdat het je bloedsuikerspiegel snel uit balans kan brengen. Ik houd meestal 2-3 ananas schijven aan, die ik eet na mijn avond eten of in de middag. Dit doe ik vooral om niet te weinig koolhydraten te eten. Daarover vertel ik hieronder meer.

keto dieet

Afvallen met het keto dieet

Afvallen met het keto dieet is eigenlijk eenvoudig, maar toch ingewikkeld. Je wilt weinig koolhydraten binnen krijgen, maar niet te weinig. Dit is mij overkomen, dan stagneert het afval proces. Wanneer je te lang te weinig koolhydraten in je systeem hebt, schakelt je lichaam weer over op overleving. Het krijgt een teken van een tekort aan voedsel, waardoor het juist weer alles (als vet) gaat opslaan. Het advies dat ik gekregen heb is dagelijks rond de 40g koolhydraten te zitten. Met behulp van de ananas schijven bijvoorbeeld, lukt dat. Die bevatten overigens weinig calorieën en zijn super lekker! Echt een treat dus.

Onder begeleiding en met de juiste kennis, val ik met het koolhydraatarme dieet ongeveer 1 kilo af per week. Dat is inclusief een ‘refeed’ elke week of twee weken (1 dag waarop ik ‘normaal’ koolhydraten mag eten, binnen mijn caloriebehoefte). Wanneer ik te weinig koolhydraten binnenkrijg over een langere periode, val ik niet meer af, of maar een paar honderd gram.

Ik geloof erin dat dit veel meer mensen kan helpen bij het afvallen, maar je kunt dit niet zomaar oppakken. Zoek daarom de juiste dieetbegeleiding, bij interesse in het keto dieet of een andere gezonde lifestyle. Binnenkort schrijf ik nog een artikel over de andere voedingsstoffen waar ik extra op let tijdens dit dieet! Denk hierbij aan het innemen van vezeltabletten/extra vezelrijke groenten.

Stel je vragen hieronder in de comments of laat een bericht achter via het contactformulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.