Loading...
Gezonde lifestyleMind

BPA vrije fles en waarom je hier vanaf nu voor kiest

BPA vrije fles

BPA vrije fles

Je hebt er de laatste tijd misschien al vaker over gehoord, en misschien ook niet; in dat geval is het verstandig dat je dit artikel leest. Ik zal namelijk kort en krachtig uitleggen wat BPA is en waarom je altijd moet kiezen voor drinken uit BPA vrije flessen of glazen (van echt glas). Kortgezegd: BPA is een chemische stof die voorkomt is verschillende soorten plastic die ongezonde reacties binnen het lichaam veroorzaakt. Meer weten?

BPA vrije fles

Ik zal er geen lang technisch verhaal van maken, dan wordt zo’n artikel ook zo saai. Waar het op neer komt is dat de stof BPA (komt van bisfenol A) in ontzettend veel producten zit die we dagelijks gebruiken. BPA wordt namelijk gebruikt om polycarbonaat te maken, en dat is het soort plastic dat gebruikt wordt voor waterflesjes, bestek en bakjes etc. die in de magnetron kunnen. Maar ook bijvoorbeeld voor flessen voor baby voeding en speelgoed voor kinderen. BPA is chemisch en daardoor giftig, het kan de volgende resultaten veroorzaken:

  • Huidallergie
  • Irritatie in de ogen
  • Giftig voor de lever
  • Giftig voor de voortplanting

Daarnaast is BPA een hormoonbeïnvloedendestof die oestrogeen imiteert (bron). De stof komt het menselijk lichaam in door aanraking met de huid, inademen van de stof of via de mond. Het schijnt dat vrijwel iedereen in de Westerse wereld bisfenol A in zijn lichaam heeft.

Een BPA vrije fles herkennen, easy!

Liever niet dus! Om het te beperken is het verstandig op de letten welke producten je koopt om bijvoorbeeld je eten in te bewaren/opwarmen of je water uit te drinken. Er zijn vooral al veel BPA vrije flessen. Van de Bobble wist ik al dat het een BPA vrije fles was, omdat ik daar eens een review over geschreven heb. De andere flessen die je op bovenstaande foto’s ziet, komen allemaal van Bodylab en Body&Fit en zijn ook BPA vrij! Zonder dat ik het wist… Die flessen zijn voor maar een paar euro online te koop. Het zijn shakers en daarmee ook gelijk handig om proteine shakes bijvoorbeeld te drinken. Ik neem ze ook vaak mee naar de gym of naar school (of gewoon onderweg) om water mee te nemen. Deze flessen kunnen namelijk veilig warm worden zonder schadelijk te zijn voor je. BPA vrij herken je aan een logootje, meestal onderop het product waar dan ‘BPA free’ bij staat.

Het kopen van een BPA vrije fles is werkelijk geen moeite om zo toch iets gezonder het leven door te gaan. En zeg eerlijk: de flessen zien er stuk voor stuk mooi uit, en zijn vaak te krijgen in al je favoriete kleuren!

One comment
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.