Loading...
Gezonde lifestyle

Workout Wednesday: Krachttraining voor vrouwen

Krachttraining voor vrouwen

Voor een nieuwe Workout Wednesday leek het me leuk het eens te hebben over krachttraining voor vrouwen. Ik weet dat er veel misverstanden over zijn, vooral omdat ik zelf ook mijn twijfels heb gehad. Inmiddels, nadat ik vaak genoeg in de sportschool ben geweest en met voldoende trainers en andere kenners heb gepraat, zijn die twijfels weg. Krachttraining is absoluut een van de beste workouts, ook voor vrouwen. Ik help wat verkeerde opvattingen uit de wereld en geef je ook vast wat tips voor de volgende keer dat je de sportschool in duikt! Enjoy!

Misverstanden:

1. Van krachttraining wordt je (te) gespierd

2. Om af te vallen moet je veel bewegen

3. Als je stopt met krachttraining worden je spieren omgezet naar vet

4. Krachttraining is saai

1. Om maar met de deur in huis te vallen: Wás het maar zo! Dat je te gespierd wordt van krachttraining. Nee, nee, en nog eens nee. Krachttraining traint je spieren, maar zeker als vrouw duurt het eeuwen voordat je er uit ziet als een body builder. Zelfs als je dat wilt, de kans is klein dat dat lukt. Om van die uitbundige spieren te krijgen, moet je veel mannelijk hormoon hebben, en dat hebben veel vrouwen nou eenmaal niet. Gelukkig. Wat krachttraining wel doet, is ervoor zorgen dat je strakker in je vel zit. Zo wordt je buik strakker, je benen en ook je billen! (van die laatste ben ik het levende bewijs, and I love it). Ik hoor dat ook veel vrouwen bang zijn dat hun borsten kleiner worden of zelfs verdwijnen door veel krachttraining (borstspieren) te doen. Wat er gebeurt is de spieren die onder je borsten zitten (wat mannen ook hebben) sterker worden, aanspannen (als het goed doet blijven) en dus wordt je vet etc. strakker tegen je huid aangedrukt. Als je dus kleine borsten hebt, dan is de kans groot dat ze zelfs iets groter gaan lijken door het trainen!

2. Wil je afvallen, dan is veel bewegen niets dat slecht voor je is. Maar het is niet het enige dat je <moet> doen. Wil je vet verbranden dan is het hoofdzaak om meer calorieën te verbranden dan in te nemen. Je lichaam moet dan, om goed te functioneren, gebruik maken van de energie in je lichaam dat als vet is opgeslagen, wat dus verbrand wordt. Op de lange termijn zal dit heel veel tijd en ook echt energie kosten, wil je op alleen die manier afvallen. Combineer je je lifestyle met krachttraining dan creëer je een blijvend effect. De meeste verbranding vindt plaats tijdens rust. Het trainen van je spieren zorgt ook voor verbranding, maar zorgt er vooral voor dat je lichaam sterker wordt en dus ook tijdens rust béter verbrandt.

3. Vet wordt niet omgezet in spieren en spieren worden niet omgezet in vet. Het zijn gewoon twee verschillende dingen. Zoals ik al zij helpt krachttraining bij de verbranding en daardoor wordt je slanker, doordat je spieren sterker worden, wordt je strakker. Stop je met krachttraining en is het resultaat wat je behaald hebt er nog, alleen wordt je lichaam op den duur wat minder sterk. En dus is er de kans dat je minder strak in je lichaam zit. Als je dan ook begint aan te komen kan dat liggen aan je voeding.

4. Krachttraining kan inderdaad saai zijn. Iedereen heeft altijd zijn eigen voorkeur. Ik dacht ook dat ik krachttraining saai zou vinden. Beetje als een gek aan wat gewichten trekken. Neh. Maar het tegengestelde heb ik mee gemaakt, zeker als ik met een vriendin de sportschool in ga (en inmiddels begin ik de loopband ontzettend saai te vinden). Je kunt krachttraining voor jezelf leuk maken door bijvoorbeeld doelen te stellen en je grenzen te leggen. Als je samen gaat kun je elkaar pushen tot het uiterste en misschien zelfs wat verder, het gevoel van overwinning is dan alles behalve saai! Lees mee naar wat voor krachttraining je de volgende keer kunt proberen in de sportschool…

Krachttraining voor vrouwen

Ben je gedreven om gewoon lekker in je vel te zitten, strak en slank te worden? Dan ga je krachttraining doen. Echt. Ik doe het ook, en het geeft me altijd zo’n goed gevoel! Zeker als ik een week later 5kg zwaarder kan pakken, of juist een set van 10 of 20 meer kan doen dan de week ervoor. De foto die je hierboven ziet is van een jaar geleden, en gelukkig kan ik zeggen dat hij daar op 32kg staat en ik inmiddels 45kg doe. Dit is een oefening voor je bovenbenen waarbij je je benen naar buiten duwt en zo dus het gewicht tilt. Dezelfde oefening is er ook om je benen naar binnen te bewegen en zo het gewicht te tillen.

Als je krachttraining gaat doen doen is het verstandig verschillende dagen in te delen. Als ik drie keer per week ga doe ik de ene dag benen/billen, de andere dag armen, en de laatste dag buik. En zijn namelijk voor alle spiergroepen verschillende apparaten en oefeningen (die je ook makkelijk online kunt opzoeken en soms zelf ook thuis kunt doen, denk bijvoorbeeld aan de ab challenge).

Als je niet weet hoe apparaten werken of hoe oefeningen precies moeten, vraag het dan altijd aan iemand die het wel weet. Je kunt het beter te vaak vragen dan de oefeningen verkeerd doen en blessures oplopen. Vraag ook na welke apparaten goed zijn voor welke spiergroep!

Ik vind het trainen van mijn benen het leukst en meest effectief. Ik heb niet voor niets ook de 30 day leg challenge gedaan én helemaal afgemaakt! Een van mijn favorieten is de leg press; je zit in een soort stoel, zet je benen in een hoek tegen een soort plank aan en duwt jezelf naar achteren. Hoe meer gewicht je er aan hangt, hoe meer moeite je moet doen jezelf weg te drukken. Je zal zien dat als je dit volhoudt, je al snel voortgang boekt en steeds wat zwaarder kan gaan en langer door kan gaan! Veel oefeningen die goed zijn voor je benen, zijn ook goed voor je billen. Worden ze mooi rond en stevig van 🙂

Voor je buik kun je de standaard oefeningen altijd wel doen als crunches en zo. Ik doe ook vaak de rotary torso, daarmee train je je buikspieren aan de zijkant meer. Ook die is goed voor snel voortgang boeken, want langer door gaan is al gauw piece of cake (bij consistentie) en kun je dus ook verwachten dat je een strakker buikje zult hebben.

Ik kan nog uren en uren doorgaan over mijn oefeningen in de sportschool, maar ga het vooral zelf eens allemaal proberen. Je hebt vanzelf door wat je aankunt en wat je leuk vindt om te doen. De sleutel is absoluut volhouden en regelmaat in je workout brengen. Ik ben heel benieuwd naar ervaringen en resultaat! Keep me posted!

4 comments
  1. Manon

    fijn artikel ik vind zelf krachttraining veel fijner dan hardlopen of iets dergelijks ik probeer het wel een beetje te combineren. Momenteel ga ik 3 keer per week naar bodypump dat vind ik toch wel leuker dan de apparaten en zo moet ik het wel een uur vol houden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.